Mediemennesket

Mediemennesket

Turéll var her og der i alle medierne i flere årtier. Ikke alene optrådte han meget jævnligt selv i medierne, han havde også adgang til spalterne selv. Samtidig var han eksperimenterende i sin søgen efter nye måder at komme ud til læsere, lyttere og seerne.

Mere Stand-Up

on Thursday, 12 April 2018.

"Husk lige videoen" er titlen på en kompilering af en række danske stand-up stjerner, udgivet af DR. En af dem, som er med, er Dan Turell. Tryk på billedet for at gå til sekvensen.

Standup - længe før andre

on Monday, 08 December 2014.

Dan Turéll havde i meget store dele af sin karriere jobs landet over i solooptrædender. En aften med DT var et bombardement af ord - og af meninger. Men meget intelligent humor omgav ordene i hans lange monologer. I dag ville han vel være at finde blandt standup kunstnerne. Men med et produkt langt mere alvorligt - på den sjove måde.

Et godt eksempel på dette talent fandt jeg forleden på YouTube, hvor DT i et ekstranummer under en optræden fortæller, hvorfor han mener, man ikke bør tage alt, man møder på sin vej lige, alvorligt.

Han optræden bygger på en artikel han skrev i Politikken "Alvorlig Advarsel - 18. april 1976". Artiklen blev senere til et af bidragene i bogen "Af livets laboratorium", der udkom på forlaget Swing i 1977. Og som igen var en del af hans serie Medie-montager med nummeret IV.

Bogen er et fremragende eksempel på hans evne til at spidde alt og alle tænkelige samfundslag. Der er ganske vist et par ikke før offentliggjorte bidrag i bogen, men ellers har de været offentliggjort i så forskellige medier som Ekstra Bladet, Politikken og Alt for Damerne.

Bogen rummer desuden et rigtigt sjældent interview med DT skrevet af Peter Wivel og offentliggjort første gang i studenterbladet 1975. Et af de få interviews hvor DT fortæller om hans syn på politik og til tider anstrengte forhold til det han kalder "venstrebevægelsen" (venstrefløjen).

Slang som DT så det

on Sunday, 30 November 2014.

Danmarks arkiver har en del indhold med DT. Et af de mere morsomme er et radioforedrag om begrebet "Slang". Her fortæller DT om de skiftende brug af ord som ligger i sprogets udkant. På vej ind eller ud af dansk.

Da man ikke kan linke ned i DRs Bonanza arkiv må jeg lige beskrive, hvordan du hører Dan Turell.

Følg linket her og søg så på/(se om radiosymbolet er kommet frem) Nye ord - og gamle

Mindeudsendelse om DT

on Friday, 28 November 2014.

Tilbage i 1993 lavede Danmarks Radio et mindeportræt om mennesket Dan Turéll

Danmarks Radios arkiver rummer rigtig mange optagelser med mediemennesket DT. I forbindelse med hans død sammenklippede man et portræt af Dan, hvor man også kan høre mange af de kunstnere, journalister og forfatterkolleger kommentere på mennesket bag facaden.

Udsendelsen er lagt ud på DRs åbne arkiv. Se 

Dan Turell - 'There will never be another you' her

Daggry

on Monday, 28 January 2013.

En sjælden gang kunne man opleve Dan Turéll performe andres digte. En af disse lejligheder kan genopleves på YouTube, hvor han læser Ketty Boye´s digt Daggry, mens der er klippet en montage sammen, af Dan sidende på cafeen af samme navn.

Den bedste udgivelse. Basta!

on Saturday, 11 February 2012.

Så meget så godt så smukt præsenteret

YouYube rummer rigtig mange klip med Dan Turèll. Tilsyneladende har copyright-haverne accepteret det i den gode sags tjeneste.

Men lad mig sige det straks. Hvis du holder af Dan Turèll er produktionen, som indeholder både kortfilmen "Så kort og mærkeligt livet er" og "Velkommen i TV - de kalder mig D.T." SKAL du købe denne DVD-Book. Så meget så godt så smukt præsenteret.

DVDen rummer klip lige fra Dans første optræden med "Onkel Dannys dannede danske dåsedigte" i 1974 til helt nye optagelser lavet med skuespilleren Lars Bom som Dan. Chili Turèll og Inge Turèll medvirker også.

En af de bedste serier, jeg har fundet på YouTube  linker jeg til her. Formentlig er klippene løftet fra denne multimedieproduktion. Desværre er lyden gledet for kopisten - et kendt problem, som man skulle have været mere opmærksom på. Finder jeg bedre klip linker jeg til dem senere.

Men tag og køb dobbelt-DVDen i stedet. Jeg har linket til produktionens hjemmeside her. Alene kvaliteten af hjemmesiden fortæller dig, hvad du kan vente dig på DVDen. Den bedste udgivelse. Basta!

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Del 9

Del 10.

Fotos fra private gemmer

on Friday, 10 February 2012.

Der findes rigtig mange blleder af Dan Turèll ude på Internettet. Dem vil jeg linke til i en anden sammenhæng, men det er først og fremmest Turell-samlingen, der har fotos fra de mere private cirkler omkring Dan. Mange er i udlån til samlingen og har copyright knyttet til dem. Så jeg vil nøjes med at linke til samlingen - det er lovligt!

Derfor dette link til fotos fra Turellsamlingen.