Standup - længe før andre

on Monday, 08 December 2014.

Dan Turéll havde i meget store dele af sin karriere jobs landet over i solooptrædender. En aften med DT var et bombardement af ord - og af meninger. Men meget intelligent humor omgav ordene i hans lange monologer. I dag ville han vel være at finde blandt standup kunstnerne. Men med et produkt langt mere alvorligt - på den sjove måde.

Et godt eksempel på dette talent fandt jeg forleden på YouTube, hvor DT i et ekstranummer under en optræden fortæller, hvorfor han mener, man ikke bør tage alt, man møder på sin vej lige, alvorligt.

Han optræden bygger på en artikel han skrev i Politikken "Alvorlig Advarsel - 18. april 1976". Artiklen blev senere til et af bidragene i bogen "Af livets laboratorium", der udkom på forlaget Swing i 1977. Og som igen var en del af hans serie Medie-montager med nummeret IV.

Bogen er et fremragende eksempel på hans evne til at spidde alt og alle tænkelige samfundslag. Der er ganske vist et par ikke før offentliggjorte bidrag i bogen, men ellers har de været offentliggjort i så forskellige medier som Ekstra Bladet, Politikken og Alt for Damerne.

Bogen rummer desuden et rigtigt sjældent interview med DT skrevet af Peter Wivel og offentliggjort første gang i studenterbladet 1975. Et af de få interviews hvor DT fortæller om hans syn på politik og til tider anstrengte forhold til det han kalder "venstrebevægelsen" (venstrefløjen).