Musikeren

Musikeren

Samarbejdet med Sølvstjernerne blev legendarisk. Dan forsøgte sig på bl.a. saxophone. Men det vi husker ham bedst for er hans tekster, som blev reciteret hen over musikken. Det blev gjort på en så musikalsk og banebrydende måde at helheden virkede stærkere. Selv på de plader og cdér, der står tilbage, er man ikke i tvivl om musikaliteten hos Dan Turéll.

Alle disse kvinder

on Friday, 05 December 2014.

Dan Turéll holder ikke bare af hverdagen. Han holder også af kvinder. I digtet "Alle disse kvinder" giver han på sin egen finurlige måde udtryk for den forundring alle mænd går med - i større eller mindre grad - omkring de mange roller kvinder har i vores liv.

Jeg har sat billeder på. Ikke kun det. Men video, computergrafik, video og lyd smelter sammen til en performance, som du ikke har set magen til.

Ideen formede sig til videoens indhold omkring dansescenerne. Egentlig ville jeg lave Flamenco dans. Men da jeg på nettet fik set optagelser, som Jan Lemser havde foretaget "Flashmob - Bellydance - Copenhagen Airport - April 29. 2012" faldt brikkerne på plads til det du ser her. Heldigvis fik jeg lov til at bruge videoen som baggrund. Og så blev det i stedet mavedans kvinderne optræder for deres mænd med. Men kameravinklerne på 3D arbejdet betyder, at det faktisk virker lige så sensuelt, som jeg havde tænkt mig, at flamencoen ville være. Døm selv.

En video har 25 billeder pr. sekund. Her arbejder jeg med forgrund og baggrund. Det betyder, at jeg har måttet generere en hel del videoframes i 3D og stregtegning. Min monstercomputer - som jeg kalder den - har bearbejdet 12850 frames som er blevet brugt. For slet ikke at tale om alle de sekvenser som jeg har klippet ud.

Knokkelmanden

on Saturday, 11 February 2012.

Mange af Dans tekster har et (mindst) strejf af egne erfaringer i sig. Her går han nok lidt ud over det i dette youtube klip oplagt af en yngre fan til Dan, xxJulieFlugtxx.

Rigtig mange af hans numre er på denne måde kommet nye generationers kendskab. Rigtigt fedt, synes jeg.

Musikken i livet

on Friday, 10 February 2012.

Store dele af Dans lyrik er så gennemsyret af rytme at man fint efter min mening kan kalde det musik. Men det er vist mere samarbejdet med de øvrige Sølvstjerner man  tænker på, når der snakkes musik og lyrik. For Dan Turèll reciterede ofte sine digte til musik - ikke mindst sammen med dette orkester.

I de sidste år af hans liv var det samarbejdet med Halfdan E som mange kan huske. Der er stadig mange af de to cd-ers numre, der spilles i radio.

Et rigtigt godt eksempel på denne reciterende, lyriske sammenblanding er dette klip fra Youtube. Det er TV-udsendelsen "Lørdagshjørnet". Her er Dan sammen med en gruppe professionelle musikere i en fantastisk udgave af "Det er ikke let":

Rød Høst - en visualisering

on Friday, 10 May 2013.

Jeg har i lang tid arbejdet med at visualisere et af Dans digte "Rød Høst". Dels har jeg jo en fortid med multimedie og dels er jeg nu så priviligeret, at jeg har tiden til at nørkle med den slags projekter.

Mange fans har lavet visualiseringer før mig af Dans tekster. Ofte med brug af foto eller lidt video. Nærværende forsøg er nok lidt anderledes grebet an. 3D teknikken giver nogle muligheder, men er stadig meget tung at danse med.

Det bliver næppe sidste gang, jeg forsøger mig. Hvis du kan lide videoen, har forslag, kritik eller roser, så kommenter endelig på en af de tilgængelige platforme: Her på siden, facebook eller YouTube.